Ugrás a tartalomra

Székely bál Nagytétényben

2024. április 15. hétfő
Negyedik alkalommal szervezték meg a mulatságot a Szelmann Házban
Székely bál Nagytétényben

Negyedik alkalommal rendeztek Székely bált a nagytétényi Szelmann Házban április hatodikán. A rendezvényen fellépett a Sicullus zenekar, Beke Farkas Nándor és a Pannon Cigányzenekar, valamint Sülyi Károly előadóművész. Köszöntőt mondott Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a parlament külügyi bizottságának elnöke, Karsay Ferenc polgármester üdvözlő sorait pedig Bakos Miklós, kerületünk díszpolgára, helyi önkormányzati képviselőjelölt olvasta fel.

Bakos Miklós Kós Károly Régi Kalotaszeg című művének szerkesztője, Györgyi Kálmán szavait idézte 1911-ből: „Erdő, ha zúg, beszéd az, fergeteg, ha sír, beszéd az, ha lángolóan süt a nap, érteni lehet azt is, az is beszéd. De csak az érti, aki hittel szívében hallgatja.”

Mint mondta: a szerző tolla nyomán egyszerre mintha eltűnne előlünk ez a mai világ, hogy helyet adjon egy másiknak, régebbinek, magyarabbnak. Mi is építünk: közösséget, jövőt, hitet, hallva és értve a tiszta beszédet. Ezért kincset érő hagyomány a Batyus Bál. Híd Székelyföld és Nagytétény között. Olyan híd, amelyet sem tér, sem idő nem korlátoz, eggyé enged válni múltat, jelent és jövőt, székelyt és magyart. A polgármester köszöntőjében kiemelte a szervezőket és a fellépőket, mert munkájukkal aranyozzák be az estét. Külön köszönetet mondott a Nagytétényi Polgári Körnek, Lászlóné Varga Éva elnök asszonynak. 

Németh Zsolt beszédében többek között Tamási Áron jól ismert szavait idézte: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Ennek kapcsán kiemelte: Budafok-Tétény otthona mindenkinek, svábnak, cigánynak és másoknak is, ahogyan ezt a rendezvény is jól illusztrálja. És otthon vagyunk Erdélyben is, hiába mondja a jelenlegi román miniszterelnök, hogy Székelyföld nem létezik. – Azt szeretnénk, ha otthon érezné magát mindenki az országban és a kerületben is. A világban és a budapesti utcákon azonban szintén „bál van”, csak másmilyen, negatív értelemben – fogalmazott a képviselő. Hangsúlyozta: a háború, a migráció, a genderpropaganda erősödése sújt minket, és ami az utcákon történik, ne tévesszen meg bennünket, hiszen az is egy ehhez kapcsolódó választási kampány része. Ezért a június 9-i választás sorsdöntő lehet a Kárpát-medencében élők és a kerületiek számára is. Németh Zsolt külön köszönetet mondott az aktív szervezőmunkáért Puskás Tibornak és a hozzá köthető nagytétényi székelyek közösségének is.